Hur vet jag om jag får detta bidrag?
Det första du bör göra är att kontrollera ditt arbetskontrakt. Om du har ett kollektivavtal finns det en god chans att du också har friskvårdsbidrag, men detta är inte alltid fallet.
Om du inte hittar någon information om det i ditt arbetskontrakt kan du fråga HR för att se om det finns en särskild företagspolicy som erbjuder friskvårdsbidrag. Ett av kraven för bidraget är att det måste erbjudas till alla företagets anställda, så om du vet att en av dina kollegor har det, även om de är i en annan avdelning, betyder det att du också har det.
Det är viktigt att notera att även om det maximala lagliga beloppet ett företag kan erbjuda är 5 000 kronor per år, kan vissa arbetsgivare erbjuda ett friskvårdsbidrag under denna gräns. Så även om du har denna förmån, dubbelkolla beloppet du kan få tillbaka med din HR-avdelning innan du bokar ett dyrt gymmedlemskap eller en träningskurs.
Vilka aktiviteter täcker det?
Officiellt täcker friskvårdsbidrag aktiviteter “som inkluderar någon form av träning eller annan enkel hälsoaktivitet som inte inkluderar träning men är, till exempel, avstressande eller avslappnande”. Så det är ganska brett, men det finns fortfarande några undantag.
Du kan till exempel inte använda bidraget för att köpa eller hyra sportutrustning (om inte denna hyresavgift ingår i aktiviteten, som en häst och sadel för ridning, en bowlingboll för bowling eller hyra av en kanot, till exempel). Du kan inte heller använda det för att betala dina medlemsavgifter för en idrottsklubb, även om du kan använda det för ett gymmedlemskap. Andra alternativ som inte är tillåtna är teoretiska kurser, diplom eller hälso- eller skönhetsbehandlingar.
När det gäller “avstressande eller avslappnande” aktiviteter bör dessa kosta högst 1 000 kronor per besök, och aktiviteter som massage eller akupunktur ingår, men inte skönhetsrelaterade spatjänster, som en hudbehandling eller ansiktsbehandling.
Du kan också använda det för kurser för att hjälpa hållning eller rörelse (som balansträning), behandlingar som syftar till att hjälpa viktminskning eller att sluta röka, och kurser för att hjälpa par att förbereda sig för förlossning.
Som ett resultat av pandemin gäller friskvårdsbidrag också för appar eller andra webbplatser som hjälper till med träning eller någon annan hälsosam aktivitet, och det spelar ingen roll om du använder denna app eller webbplats hemma eller någon annanstans, som på gymmet. Exempel i denna kategori inkluderar online yogaklasser, viktminskningsprogram och program för att hjälpa dig att sluta röka, digitala appar eller verktyg för att registrera din egen träning, som promenader eller löpning, och appar för kost, räkna steg eller mäta din puls.
Hur använder jag det?
Varje företag kommer att ha en annan process för att bearbeta friskvårdsbidrag, så det bästa är att kontakta din HR-avdelning innan du betalar för en aktivitet för att kontrollera detaljerna först. Kontrollera om den aktivitet du planerar att använda den för kommer att räknas, och fråga hur du ska ansöka när du har slutfört aktiviteten.
Som en allmän regel betalar du i förväg och kommer att återbetalas när du lämnar in ett kvitto eller bevis på betalning till din arbetsgivare, så se till att hålla reda på dina papper så att du kan få tillbaka dina pengar, och se till att inte gå över din maximala gräns under loppet av ett år.
Vad händer om jag inte använder hela beloppet?
Skatteverket stipulerar att arbetsgivare endast får erbjuda högst 5 000 kronor per år i friskvårdsbidrag, så du kan vanligtvis inte överföra några oanvända pengar till nästa år.
Som en allmän regel, om du inte använder det, förlorar du det, men kontrollera med din arbetsgivare vad policyn är på din arbetsplats för att se till att du vet vad som gäller i din situation.
Skatteverket tillåter inte att friskvårdsbidrag byts ut mot kontanter, så du kommer inte att kunna lösa in några oanvända medel i slutet av året heller.